Ny stuga byggs upp vid Rogen
Lånad stuga räddar vintersäsongen.
Alternativet är att stänga leden.
Sveg(LT).
23 december 2000

Natten mot den 26 september brann STF:s Rogenstugan ner till grunden och nu börjar det klarna om vad som ska hända i framtiden. En ny stuga kommer att byggas upp, kostnad cirka en miljon, men inför den uppbyggnaden diskuteras också lite mera långsiktiga perspektiv.

Till kommande vintersäsong presenteras också en provisorisk lösning för området.


- Inför vintern fanns två alternativ, berättar Staffan Lindberg, STF:s stugansvarige för södra fjällområdet. Dels att ordna ett provisorium eller att stänga ytterligare två stugor, bortsett från säkerhetsutrymmena.
Rogenstugan var en del i ett större ledsystem och om det inte har gått att finna någon lösning, hade även Skedbrostugan, 17 km nordväst om Rogen samt Storrödtjärn, 16 km söderut, även saknat bemanning under kommande vinter.
- Länsstyrelsen har två stugor i Rogsbodarna, en för rennäring och en för naturvård, fortsätter Staffan Lindberg.
En av dom lånas ut och det visar också på deras intresse för detta område.
- Man bör komma ihåg att det var låg beläggning i Rogenstugan och det var få nätter med fler än fem-sex stycken under öppetperioden.
När en ny stuga kommer att byggas upp är fortfarande oklart, men tidigast efter nästa sommar.

LÄNGRE PERSPEKTIV
- Det är helt klart med försäkringsbolaget, men det är här som det längre perspektivet kommer in i bilden.
Så sent som i tisdags samlades representanter för turistföreningarna i Norge och Sverige samt länsstyrelserna i Jämtland och Dalarnas län på STF:s huvudkontor i Stockholm för att diskutera utvecklingen av området.
I botten ligger också en förstudie som gjordes för några år sedan om ett svensk-norskt samarbete av turismutveckling för Rogen-Femunden, med stora informationscentraler i Tännäs och Röros.
- Vid mötet diskuterades bland annat praktiska frågor, säger Staffan Lindberg. Det behövs komplettering och justeringar och det finns luckor i ledsystemet, främst mellan norska Svukuriset och svenska Skedbro.
- Tidigare färdades fjällturisten mellan Tännäs och Grövelsjön, men förändringar i beteendet innebär bland annat att man vill gå runt utifrån en fast punkt med övernattningar. Vad som kan bli konkretiserat i ett svensk-norskt samarbete är bland annat en ny stugplats vid Röa, som ligger mellan ovannämnda stugplatser.
- En tur mellan Svukuriset och Skedbrostugan tar idag 10-12 timmar, men en normal vandringstid är cirka sex timmar, berättar Staffan Lindberg vidare.
Det är den här typen av frågeställningar som ska diskuteras vidare i vinter och som i slutändan avgör utformningen av en ny fjällstuga, eller flera, vid Rogen.

HÖGT VÄRDE
- Området har ett högt turistiskt värde, men med känslig natur och besöksfrekvensen är låg, fortsätter han.
En idé kan vara att kanalisera tältarna till stugorna och med information om områdets stora kvalitéer vid inkörsportarna.
STF:s målsättning är ju att få ut mera folk i fjällen.
Han berättar också att Rogenområdet tillsammans med Kvikkjokk i Lappland är de proportionellt mest populära områdena för utlänningar, där tyskarna är i majoritet.
- Rogen är utan tvekan ett utvecklingsområde, säger Staffan Lindberg.

SVEN EGON JOHANSSON

©Länstidningen AB•2000

webmaster@ltz.se Länstidningen

Tilbake Neste artikel